Zrušenie Mečiarových amnestií nie je podľa Číža právne možné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 16. októbra (WebNoviny.sk) – Zrušenie amnestií udelených v roku 1998 vtedajším zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom na trestné činy súvisiace s únosom syna exprezidenta Michala Kováča a so zmarením referenda nie je právne možné.

V nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal poslanec Smeru-SD Miroslav Číž, ktorý síce tieto amnestie odsudzuje, no trvá na tom, že sa nemajú zaťahovať do politického zápasu. „Ak nechceme porušiť princípy právneho štátu, nemôžeme zrušiť amnestie,“ zdôraznil s tým, že zrušenie Mečiarových amnestií parlamentom by bol nebezpečný precedens.

Podobný názor zastáva aj podpredseda parlamentu Jaroslav Paška (SNS), podľa ktorého by sa amnestiami nemali zaoberať politici, ale právnici. Parlament podľa neho nemôže plniť politickú požiadavku prezidenta Andreja Kisku, ktorý na pohrebe Michala Kováča v piatok vyzval politické elity v parlamente, aby umožnili zrušenie Mečiarových amnestií. Paška je však za hľadanie právneho riešenia, „ktoré neuškodí Slovensku“, politické riešenie si vie predstaviť vo „forme gesta“, napríklad politickou deklaráciou.

Poslanec za OĽaNO-NOVA Ján Budaj, naopak, opäť poslancom predloží návrh na zrušenie Mečiarových amnestií. Len parlament totiž podľa neho môže prijímať a meniť ústavné zákony, čo znamená, že môže umožniť prezidentovi rušiť amnestie. „Parlament by nemal ďalej blokovať priechod spravodlivosti,“ vyhlásil Budaj.

Rovnako sa vyjadril aj predseda strany OKS Ondrej Dostál (SaS). „Riešenie je v rukách politikov, súdy už urobili, čo mohli,“ konštatoval a dodal, že ústava momentálne neumožňuje prezidentovi rušiť alebo meniť už udelené amnestie. „Zrušenie amnestií je z právneho hľadiska možné, z morálneho nevyhnutné,“ uzavrel Dostál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján BudajJaroslav PaškaMiroslav ČížOndrej DostálVladimír Mečiar
Firmy a inštitúcie ĽS-HZDS Ľudová strana – Hnutie za demokratické SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky